Sevdah je prepoznatljivo kulturno-umjetničko blago Bosne i Hercegovine koje nadmašuje samo značenje glazbenog izričaja i predstavlja važan dio povijesnog i kulturnog identiteta zemlje te mentalitet i emociju naroda u njoj. Kako bi se sevdahu iskazalo poštovanje koje zaslužuje, u Sarajevu je osnovana Art kuća sevdaha koja se bavi očuvanjem i promocijom tog jedinstvenog nacionalnog blaga.
Značaj autohtone sevdalinke za razvoj bosanskohercegovačke kulturne baštine po prvi put je potvrđen otvaranjem stalne muzejske postavke u Art kući sevdaha. Art kuća sevdaha nalazi se u samom srcu sarajevske Baščaršije i raspolaže sa ukupno 270 m2 zatvorenog prostora i unutrašnjim centralnim dvorištem površine 144 m2. Sve ovo predstavlja jedinstvenu kompoziciju i ambijentalnu cjelinu.
Unutrašnji prostor je osmišljen tako da ima protok kroz historijski prikaz razvoja sevdaha, od njegovih početaka pa do suvremenih sadržaja, poput multimedijalnih prostora posvećenih autorima, interpretatorima i velikanima sevdalinke. U dijelu prostora ove Art kuće smješteni su biblioteka i knjžara u kojima se nalazi arhivska građa i publicistika koja će svojim sadržajima ponuditi historijski prikaz razvoja bosanskohercegovače sevdalinke. Svim ovim sadržajima je dodata i Sevdah kahva – prostor gdje se može sjesti i popiti prava bosanska kahva.

Sve potrebne informacije o ponudi možete saznati u Napomenama. 
Za sva dodatna pitanja stojimo Vam na raspolaganju putem e-maila info@megapopust.ba   i na tel.  00385/ 21 470-284
Operativni centar u Hrvatskoj